29 January 2013

Resipi: Simple Western Dinner (Lamb Chop)


Kita sering mendambakan makanan yang sedap tapi cukup malas nak buat atau agak mahal jika makan di luar. Bagi yang bujang, megi menjadi pilihan terbaik untuk jamah tapi takkan hari-hari nak ngadap megi je kan? So, di sini aku nak share cara mudah untuk nikmati masakan western di rumah dan dengan kos yang berpatutan.


Lamb Chop Black Pepper.

Bahan-bahan:

1. Lamb (Bahagian bahu).
2. Sos black pepper.
3. Planta.


Cara Penyediaan:

1. Bahagian lamb tadi, anda kena basuh dulu dengan perahan air limau (kasturi ataupun nipis) untuk sikit sebanyak hilangkan bau lamb itu yang hanyir.
2. Selepas dah dibasuh, marinate lamb tersebut dengan sos black pepper dan simpan dalam peti ais semalaman. Kalau 2-3 malam lagi baik.

Cara masak:

1. Ada beberapa cara nak masak. Boleh pakai BBQ set, Oven, atau kuali. So, aku agak rajin sikit, aku gunakan kuali (lagi best kalau yang jenis leper tu).
2. Masukkan sedikit planta ke dalam kuali dan biarkan ia cair dengan api sederhana.
3. Masukkan sos black pepper ke dalam kuali dan gaul supaya rata di permukaan kuali itu.
4. Masukkan lamb tadi dan salai kan di kedua-dua belah sehingga cukup masak. Letak extra sos black pepper di kedua-dua belah supaya ia soak ke dalam lamb tu. (Untuk kepastian samaada dah masak ke belum, bolehlah pakai garfu dan cuba cucuk-cucuk lamb itu.)
5. Selepas masak, angkat dan hidang.


Cara penyediaan:

Cara penyediaan ni actually ikut suka hati korang. Macam aku ni, aku buat scramble egg untuk side dishes dia dan ayam BBQ sekali. Ada yang gemar goreng hotdog, nugget, french fries atau buat coleslaw. Haa.. suka hati lah ye.. yang nak makannya korang jugak. Hehe.

Selamat mencuba!!


p/s: Hehe. Lepas ni memang tak makan kat luar la. Buat homemade je.

23 January 2013

Birthday Celebration


Well, agak lama aku tidak update channel ni kan. Haha. Been busy with stuff and all. With me sitting in the concierge where my department been transferred, I guess I can now blogging normally. Just to tell you guys, I'm had slightly off in health recently to gain any sort of inspiration but now I'm feeling fine.

For your info, pada pertengahan bulan ni, hari jadi aku dan isteri aku berlangsung. Hehe. Yup, tau macam budak-budak bragging. Bukan kami je, anak buah aku serta biras aku pun sekali. So, dah alang-alang, kami buat celebration untuk kami semua dalam satu hari tu.




Kami adakan event celebration yang kecil je antara family members. Dan ia best sangat. Semua participate untuk menjayakannya. Aku seperti biasa, menggunakan skill aku yang hebat ni marinate ayam serta lamb untuk di bakar dan di salai. See? Nampak tak bragging lagi di situ? Haa.. saje je tu. Dan yes, abang ipar aku salai lamb tu sangat terbaik. Menjadi hot dishes untuk gathering tu. Ehem... my BBQ chicken was not bad either ok.

And of course, when birthdays, there are always cake for that. Cake kami dibeli oleh adik isteri aku dan ia sangat unik. Banyak lilin untuk declare new age for 4 of us. We sing and eat happily.


Sampai ke penghujungnya, tibalah masa pemberian hadiah-hadiah. Guess what did my wife gave me? A set of dumbell. Haha. Memang aku menginginkan pun. Dan aku hadiahkan dia sebuah jam tangan untuk aktiviti outdoor. Sweet kan? Di samping tu aku juga menerima selipar Flipper dari family members yang lain dan isteri aku menerima baju yang cantik. For anak buah aku tu, beliau terima hadiah yang banyak. Antaranya skateboard, color pencil, marshmallow dan sebuah tupperware ko kalau aku tak silap.





Anyway, it's been fun and hope birthday yang lain akan dibuat lebih meriah lagi. Hehe. Thank you guys!

p/s: Thanks to those who wished too! Love you guys!

video

15 January 2013

Kentut Di Muka!


Ok. Cerita ni agak lama dan still aku rasa ia sangat kelakar. Dalam banyak-banyak faul yang menyebabkan pemain bola sepak itu menerima kad kuning atau merah daripada pengadil, faul kali ini sangat unik. Insiden ini berlaku pada tahun 2009.

Ia berlaku dalam perlawanan liga Portmouth Sunday League antara AFC GOP menentang Apsley House. Pemain senior AFC GOP, Levi Foster sedang memastikan tali kasut but beliau diikat dengan kemas sebelum perlawanan dimulakan. Apabila beliau menunduk untuk menengok ikatan but itu, beliau tiba-tiba terlepas satu das kentut yang power betul-betul di muka pengadil perlawanan, Bunny Reid.


Bunny Reid pada mulanya menggangap ia merupakan satu tindakan yang sangat offensive dan ingin memberi kad merah terhadap Levi walaupun perlawanan belum dimulakan lagi. Namun, beliau hanya memberi kad kuning sahaja setelah Levi berjaya memujuknya mengatakan ia merupakan honest mistakes. Rakan-rakan pasukan serta pihak lawan ketawa terbahak-bahak tercuit dengan insiden tersebut.

Levi Foster juga ditabalkan sebagai Man of Match perlawanan tersebut di atas prestasinya membantu AFC GOP menewaskan musuh tradisi mereka itu 5 - 0.

Dalam temu-ramah selepas perlawanan itu, Levi mengatakan,
"Saya makan kari malam semalam".

p/s: Gila tak senonoh. Hahaha!

14 January 2013

Zombies everywhere... Run for your life!!


Dalam banyak-banyak hantu dan villains yang terdapat di dunia ni, personally aku suka gila kat zombie. Walaupun secara teknikalnya mereka bukanlah "hantu" di mana mereka lebih tepat dikategorikan sebagai desease infected creature, tapi ia lebih baik berbanding vampire, were wolf dan sebagainya. So, korang by now tahu la kan yang aku ni bukan peminat Eclipse trilogy seperti peminat-peminat mereka yang lain di luar sana. Hehe.

So, dalam kembara aku dalam menengok video-video Youtube, aku terjumpa pulak video zombie prank ni. Harap korang suka. Hehe. Terbaik!!

p/s: Ada satu kes di Miami di mana polis telah menembak seorang yang gila makan muka mangsanya dan terus-menerus makan walau sudah ditembak sebelum beliau mati. Memang stail ala-ala zombie punya. Mungkin sebab tu la yang buat penduduk di Amerika dalam ketakutan kot. 

Video 1


Video 2

Video 3






12 January 2013

The End Of The World Prank


Jelas terang dan nyata bahawa ramalan orang Mayan silap dan kita masih selamat daripada "kiamat" yang di predict oleh mereka. Alhamdulillah. Masih ada lagi peluang untuk kita semua menikmati rahmat-Nya di dunia ini dan maju terus ke hadapan.

Ye, aku tau kisah ramalan ni dah berakhir cuma, baru-baru ni aku terjumpa video-video prank orang buat sempena 21 December 2012 yang lalu. Percayalah, ia sangat-sangat kelakar dan boleh nampak betapa manusia ni mudah percaya terhadap sesuatu ramalan itu.

So, enjoy!!
Prank 1

Prank 2

p/s: Still can believe those peoples. Haha!

11 January 2013

Fernando Torres Vs Demba Ba


Yup.. another Chelsea related entry. Hehe. Biar lah. Dah aku memang sokong Chelsea sejak dulu lagi and channel ini juga kepunyaan aku, aku rasa tak salah nak post apa-apa pun kan? Haha. So, terima je la.

Bukan apa, sejak kebelakangan ni aku tengok prestasi team kesayangan aku ni sangat-sangat merudum dan ia menyedihkan diri aku. Mula-mula kalah kepada kelab tercorot Queens Park Rangers kepunyaan Tony Fernandes 1-0. Lepas tu ok kejap belasah Southampton 5-1. Lepas tu kalah pulak kepada Swansea 2-0 dalam pertandingan Piala FA. Kalah tu satu hal la. Tapi ditempat sendiri pulak tu. Adoii.

Ye, memang betul tak semua pemain perfect. Dan ada kalanya akan flop pada satu match. Sedangkan pememangan anugerah Ballon D'Or, Lionel Messi pun ada masanya macam kambing jugak main. Dan ini yang telah berlaku kepada Branislav Ivanovic dalam perlawanan menentang Swansea tu. Ramai yang menyalahkan dia. Bagi aku, ia maybe betul kesalahan dia dan dia sendiri pun dah minta maaf mengenainya tapi pada hemat aku, orang yang betul-betul perlu dikritik adalah Rafa Benitez dan juga anak kesayangannya Torres. Defisit gol yang ditanggung takkan beri apa-apa impak jika striker mampu score 3 - 4 gol. 


Pada aku, Fernando Torres sudah lepas zaman kegemilangan dia. Sangat jauh sejak akhir-akhir sisa masanya dengan Liverpool lagi. Dia bukan Raul Gonzales. Yang walaupun berumur, masih ada flair tu lagi. Tempoh developement dia dah tamat dah. Sepatutnya dah join team liga-liga rendah atau divisyen bawah. Di situ dia boleh menyinar.

Chelsea baru je beli penyerang yang bagi aku memang patut bermain sentiasa dalam first eleven. Beliau adalah Demba Ba. Beliau tidak memerlukan 11 game untuk menjaringkan gol pertamanya untuk Chelsea. Debut game pun dah score dua. So, seandainya ada striker yang boleh jaringkan gol, why turunkan striker yang suka bersiar-siar atas padang? 

Aku tengok perbezaan antara Torres dan Ba ni dan boleh nampak faktor-faktor prestasi masing-masing. Macam Demba Ba ni, beliau datang dari satu family yang susah. Dia seorang muslim dan keluarganya kerap ditindas di Senegal. Beliau bermain bukan sekadar passion dia sahaja. Tapi beliau ingin naikkan taraf hidup dan tolong family-family yang rely pada dia. Bukan sekadar menjadi star sahaja. Manakala Torres pulak, dia sememangnya dah kaya. He have nothing to lose. Ada bini yang lawa dan anak yang comel dan account bank yang sangat-sangat sarat dengan pound Sterling. Apa yang nak dia rugikan? Itulah salah satu faktor yang tampak antara mereka berdua. Yang mana ada motivasi untuk menjadi terbaik dan yang tidak.


Mungkin juga Rafa Benitez takut untuk simpan Torres sebab pemain tu merupakan pelaburan paling besar pemilik Chelsea, Roman Abrahamovic. Takut seandainya beliau juga menerima nasib yang sama seperti Roberto Di Matteo. Beliau taknak aset beliau tu disia-siakan begitu sahaja. Tapi dia tak nampak ke yang disebabkan seorang pemain flop tu dah berapa ramai dia pecat untuk naikkan balik form yang tak mungkin ada tu? Berapa banyak clause berjuta-juta yang dia terpaksa tanggung dengan pemecatan tu? Bagi aku tu bukan satu langkah yang bijak dengan tukar-tukar manager semata-mata seorang pemain.

Kalau macam ni la keadaan nya, Chelsea tak mungkin akan konsisten bila-bila pun. Yang pastinya episod sama berulang-ulang setiap musim. Hot form pada awalnya, pastu merudum jatuh ditengah-tengah. Dihujung musim pulak jenuh mengejar target-target kelab. So, fans-fans yang dok support Torres ni patut boleh fikir dah sebenarnya. Bukannya kita tak bagi Torres peluang. Tapi apa yang dia buat dengan peluang tu? 

TORRES WAJIB DIJUAL SUPAYA VIRUS KEJATUHAN PRESTASI PASUKAN BOLEH DIHAPUSKAN.

Sekian.

p/s: Dalam wallet aku sekarang ada RM10. Boleh beli Chelsea tak? Geram pulak aku tengok management yang ada sekarang ni.

10 January 2013

Break Time


Yeah.. it's good to be be back. Actually, aku agak kesibukkan sikit sejak kebelakangan ni. Bukan kerja ke apa ke, tapi masalah kesihatan yang tak dapat dielakkan. Masalah yang paling aku tak gemar. Huhu. Tapi nak buat macam mana kan? Kalau tak sakit langsung, bukan manusia namanya kan.

Mula-mula isteri aku kena. Kesian aku tengok sampai nak tidur pun susah. So, as a husband. And a good one, kena la jaga elok-elok kan. Hehe. Alhamdulillah, dalam masa 2 hari, dia dah sihat balik. Then, turn aku pulak. Adoii.

Sakit aku ni lain sikit yang aku perhatikan. Dalam badan rasa panas sangat, tapi suhu pada kulit normal je. Muscle pain jangan cakap la, sampai gigil tangan aku. Tapi yet again, aku bersyukur sebab aku masih boleh berjalan dan buat kerja-kerja ringan lagi. Cuma satu la yang aku nampak, iaitu, bila aku demam je, selera makan aku memang tahap dewa. Mashallah. Boleh dikatakan ratio makan antara aku dan isteri aku 3:1.

Isteri aku bawa aku makan di KFC kelmarin, memang aku je la yang makan. Dengan set isteri aku sekali. Habis pulak tu. Ibarat macam aku makan 2 set, dan isteri aku just kacau-kacau sikit jer. Gila tak? Haha. Maybe badan aku ni yang meronta-ronta untuk disumbatkan makanan supaya cepat sembuh kot. Sebab keesokkannya, aku da dapat rasa badan aku kebah dah. Hehe. Thanks kepada isteri aku yang jaga aku baik punya. Love her very much. huhu. Kbye.

p/s: Pelik la dengan virus-virus di luar sekarang. Cepat je kena penyakit.

05 January 2013

Welcoming 2013


Well, tup-tup dah 5 hari dan berlalu dalam bulan Januari ni dan still aku terasa macam tahun 2012 berakhir semalam. Dah-dah sudah wahai diri, tiba masa untuk teruskan penulisan balik. Huhu. Biasalah, bila tiba certain time tu, tangan dan jari jemari ni rasa malas betul nak bergerak untuk menaip.

Yup, seperti masyarakat yang lainnya, aku juga meraikan kedatangan tahun baru ini di lokasi penyambutan yang dibuat besar-besaran. Nak-nak pulak, ini first time aku akan menyambutnya bersama isteri aku. Kalau dulu time-time bujang, aku biasanya pergi bersama member-member je, tapi tahun lain status nya pulak la kan.

At first, kitorang ingat nak sambut di tempat yang "kebiasaan" orang ramai berkumpul. Mana lagi kalau bukan di segitiga emas Kuala Lumpur tapi aku pulak merasa yang tempat-tempat macam tu mesti sangat-sangat crowded serta paling tak pun mesti akan terjumpa ramai orang mabuk yang berperangai ntah apa-apa. Risau jugak la kan. Diorang ni dalam hemat aku, memang takde punya nak fikir secara lurus bila tengah kepayang. So, kitorang settle down di Dataran Merdeka je.



Even di Dataran Merdeka pun, crowd dia memang sangat sesak dan diwarnai oleh pelbagai bangsa. Dan ramai jugak orang Indonesia yang ada kat sana. Bukan nak bersikap racist atau apa tapi aku rasa sangat annoy dengan warga Indonesia ni sebab diorang sambut memang macam tak pernah sambut sebelum ini. Ada yang pakai baju macam tak senonoh dan ada juga yang dalam-dalam sesak tu pekena sebatang dua rokok kretek. Adoii.. kok ye pun la kan, carik la port yang sesuai sket.

Upacara sambutan tu memang best, lagi-lagi bila kami semua disajikan oleh persembahan artis-artis baru serta nostalgia untuk menggamit suasana tapi oleh sebab terdapat crowd-crowd "batak" ni, semuanya tampak macam huru-hara. Boleh dikatakan lebih daripada separuh crowd di sana dok main kecohkan malam tu dengan bunyian sumbang vuvuzela. Aish... memang cukup menyakitkan hati tengok dia tiup tanpa irama dan sekadar membingitkan telinga. Aku tak tau dengan korang macam mana tapi aku memang anti dengan penggunaan vuvuzela sejak diperkenalkan pada World Cup 2010 di Afrika dulu. Sangat irritating dan kalau la aku ada kuasa minda, memang dan patah dah setiap vuvuzela yang ada di sana.


So, selepas habis count down, seperti biasa upacara bunga api pun dijalankan selama 10 minit. Cantik dan menarik percikan-percikan bunga api tu. Ye la kan, selalunya tengok depan tv je. So, why not sekali sekala tengok depan mata pulak kan. Haha.

Selepas itu, aku dan isteri still duduk kat situ untuk tunggu keadaan reda. At first, memang ada cuba untuk rempuh crowd untuk balik, tapi ternyata ia sangat sesak dan tak boleh nak lalu dah sebab stuck. So, kami pun lepak lagi sambil layan konsert yang diadakan di dataran tersebut. Dah tengok keadaan agak ok untuk jalan, kami pun berjalan ke pasar seni untuk ambil tren RapidKL yang beroperasi sampai pukul 2 pagi hari itu.

Dan esoknya, kami berdua bangun lewat. Hahaha.

p/s: Terasa macam remaja pulak jalan-jalan naik tren bersama isteri. Tapi kali ni lagi best. Sebab dah halal. Haha.

Let's Interact!

me>