29 June 2012

Seks Melayu : Pornografi



Yup, masih lagi dengan isu sexual repression di kalangan masyarakat melayu. Kali ni, aku nak kupas mengenai seni pornografi pulak terhadap minda kita.

Apa itu pornografi?

Dalam rujukan aku dalam internet ni, pornografi merupakan,
"Pornography or porn is the explicit portrayal of sexual subject matter. Pornography may use a variety of media, including books, magazines, postcards, photos, sculpture, drawing, painting, animation, sound recording, film, video, and video games. The term applies to the depiction of the act rather than the act itself, and so does not include live exhibitions like sex shows and striptease." - Wikipedia

Aku pasti, tak kira la apa taraf korang, sejahat mana pun korang, atau "sesuci" mana pun anda tu, pasti paling tidak pun 85% daripada korang ni pernah tengok porn. Paling tidak pun dalam bentuk gambar - gambar.

Actually, pornografi merupakan salah satu saluran / medium warga-warga yang menghadapi represi seksual dalam eksplorasi atau mencari apa itu aktiviti seksual itu. Ye la kan, sebab porno ni banyak variety, so selari pulak dengan cita rasa seksual yang berbeza terhadap setiap individu, ia boleh menjadi satu pintu khayalan yang nyata terhadap mereka.



Well, does porn telling all the truth about sex?

Of course NOT. Untuk pengetahuan korang, porn merupakan satu profitable business yang dijalankan dengan menggunakan seks sebagai produk mereka. Ia merupakan sebuah industri. So, apa yang korang tengok dan terepngaruh tu adalah lakonan semata-mata. Tak lebih daripada itu. Ia juga memperdaya minda kita dengan adegan-adegan yang korang anggap "hebat" dan "power gila!" itu. Yup, dengan pronografi, sudah pasti kita semua mengenali term-term seperti "threesome", "orgy", "gangbang", "fetish" dan sebagainya. Apa? Adakah korang ingat semua yang korang tengok tu real ke? Dalam video porno, pelakon-pelakon yang beraksi tu tampak boleh "tahan lama" dan boleh mempraktikkan pelbagai posisi-posisi yang mengarut. Bahkan ada yang menonjolkan aksi-aksi yang diluar tabii. Tahukah korang bahawa, dalam scene-scene tu, terdapat pelbagai shot yang diambil supaya klip itu tampak lebih lama secara tidak langsung memperdaya kita kononnya pelakon-pelakon tu tahan lama. Malah, di atas arahan director, mereka fake kan orgasm mereka. Khas untuk tontonan korang..


Dalam-dalam warga masyarakat kita mengalami represi seksual, kita cenderung untuk melakukan aksi sebagaimana yang dilihat di dalam video lucah ini. Di situlah orang-orang kita berani melakukan apa saja agar kehendak seksualnya dipenuhi. Even untuk yang sudah berkahwin, mereka juga cenderung 'mereplikasi' apa yang dilihat terhadap pasangannya. Ye la kan, keinginan tu lebih membuak kerana sudah "halal". In some way, it's ok. Tapi kalau terlampau terikut pornografi, ia akan memudaratkan. Ingat ye, ada sebabnya mengapa agama meletakkan batas-batas, even dalam hubungan suami isteri juga. Bukan sedikit ye kes-kes cerai yang berlaku disebabkan sexual abuse terhadap pasangan samaada isteri mahupun suami. So, take note on that. Dan percayalah, sexual life dalam realiti tidaklah sebagaimana yang korang lihat di dalam video lucah itu. It's entirely different thing. In fact, you may depress if it's not going on your way.



Bagi yang belum berkahwin, lebih-lebih lagi remaja, pornografi memberi impak yang negatif kerana seperti mana yang kita tahu, dalam usia-usia muda sebegitu, tubuh badan dalam keadaan "aktif". Ia ibarat keinginan itu terpenjara dan menanti masa je untuk dilepaskan. Porn membuatkan ia menjadi lebih "ganas". Dan dengan kematangan yang tidak cukup, mereka merasakan bahawa seandainya mereka dapat meniru aksi-aksi dalam porn, mereka akan tampak "cool" dan "hebat". That's why la adanya video-video remaja-remaja kita yang mempraktikan 'threesome', 'gangbang' or even 'orgy' for that matter.


Hubungan antara minda yang menghadapi represi seksual dengan pornografi ibarat nasi lemak dengan lauk paru. Nasi lemak tu dah sedap tapi lauk tu menyedapkan ia lagi. Tahukah korang this so called "fantasy world of sex" ni bukannya kekal untuk masa yang lama. Tengok saja lah, pelakon-pelakon lucah itu. Pada awal karier mereka, mereka masih aktif dan dilabel sebagai "segar". Apabila sudah lusuh, mereka akan dibuang dan disepah-sepahkan tak ubah seperti sampah. Dan kebanyakkan mereka-mereka ni sudah meninggal dunia akibat impak pembabitan mereka di dalam scene pornografi ini. Video di LINK ni senaraikan pelakon-pelakon lucah yang sudah meninggal dunia dan puncanya kematian mereka.


So, renung-renunglah ye tentang isu ini. Pornografi ni memang indah je kalau ditengok sebab mereka hanya menayangkan apa yang "best" je... Mereka takkan tunjuk "the dark side" porn tu seperti penyakit yang datang ke, kesan sampingan ke dan sebagainya. Kita dianugerahkan dengan akal fikiran dan kita sendiri yang patut berpegang kuat dan control diri sendiri itu daripada terpengaruh sesuatu yang kita sendiri tak sedar memberi impak. Kehidupan seksual dalam realiti lebih best sebenarnya. Trust me...Cuma, kahwin la ye.. haha! Owh ye.. terdapat badan-badan kebajikan murni dalam mengingatkan kita tentang bodohnya industri porn ini dan badan ni sedang bergerak dalam mengumpul warga-warga anti-porno. Try lihat macam Pink Cross Foundation. Support mereka ye!


p/s: Dulu pernah jugak tergilakan Tia Tanaka dan Nautica Thorn.. tapi dengar cerita mereka pun dah bersara dah... Dah tak larat kot... haha! 




Actually aku saje je letak gambar Maria Ozawa, Tia Tanaka, Nella Miartusova dan Nautica Thorn tu supaya korang dapat refresh sikit sebelum tengok video tu... bayangkan suatu hari nanti... mereka pulak berada dalam list tu... ye, siapa pedulik kan? Well, that's exactly how the pornography industry works...


Post a Comment

Let's Interact!

me>